13 d’oct. 2018

Píndola 10: Gèneres periodístics

Segons les característiques de les peces periodístiques parlem de notícies, crònica, reportatge, entrevista, article d'opinió i editorial. Són els gèneres periodístics.


NotíciaÉs la peça informativa més habitual en la premsa diària. Escrit que narra i interpreta un esdeveniment del dia anterior o del mateix dia si s'escriu per a la web o és per a la ràdio o televisió.

Crònica. Peça sovint complementària a la notícia. Utilitzada per a sessions al parlament o festes de lliurament de premis, per exemple. Dóna més detalls de l'ambient, reaccions físiques, etc., però també aporta les dades principals. Permet certa llibertat estilística, d'estructura i de llenguatge.

Reportatge. És un escrit més elaborat que la notícia de la que deriva. Sol publicar-se en suplements especials. És necessari més temps per a la seua elaboració. És el gènere periodístic més idoni per al periodisme d'investigació. Amb llicència literària.

Entrevista. El cos té format de pregunta i resposta, amb un perfil de l'entrevistat a banda. A vegades té un altre format: un text narratiu on el/la periodista explica la impressió que li ha donat l'entrevistat i la justifica amb les respostes que presenta entre cometes, a manera de declaracions.

Article d'opinió. Escrit on un/una periodista, o especialistes en determinades matèries donen la seua opinió sobre un esdeveniment.

Editorial. Article d'opinió sense signatura que expressa l'opinió del mitjà de comunicació envers la notícia més destacada del dia. Normalment l'escriu el director o el redactor en cap. Inclou les dades més importants de la notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada