4 d’oct. 2018

Píndola 1. Què és un/a periodista?

Aquesta és la primera entrada d'una sèrie d'apunts adreçats a joves de tercer i quart de Secundària, concretament als alumnes de l'IES José Rodríguez Botet, de Manises, dins de la VI edició del programa "Llegir premsa als IES", de la Unió de Periodistes Valencians. Comencem per la definició de periodista.

Un/a periodista és un professional de la informació.



Recull notícies i les interpreta. Busca els orígens i les possibles conseqüències. I, en una peça separada, també pot donar la seua opinió.



Influeix en la societat: genera opinió pública. Dota els ciutadans d'arguments a favor o en contra dels poders públics. Provoca reaccions en la ciutadania. En definitiva, el periodisme influeix en els nostres hàbits de consum, polítiques, creences, gustos i comportaments.



Per fer una informació, investiga, recull dades, contrasta les fonts informatives i es desplaça al lloc de la notícia. Tot i que això ara és més difícil per la immediatesa que exigeix Internet i les noves tecnologies.



De manera tradicional, es diu que "cerca la veritat".



Treballa a contrarellotge, amb terminis de temps ajustats: "l'hora de tancament" en el cas d'un periòdic, o el moment de l'emissió d'un informatiu o programa de TV o ràdio.



Té pressions internes. Els periodistes han de respondre cada dia a les demandes dels seus caps, que els pressionen per trobar notícies que tinguen audiència. També tenen la pressió d'adaptar-se a les línies editorials o interessos de cadascun dels seus mitjans.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada