12 d’oct. 2018

Píndola 6: Què és notícia?


Els mitjans de comunicació no poden donar cabuda en les seues pàgines o en la seua programació a tot allò que esdevé. Necessiten uns criteris per seleccionar allò que és notícia i allò que no ho és.


Aquests criteris formen part del que es coneix com a Agenda Informativa. Segons un tema estiga o no en l'agenda, serà publicat o serà descartat.

Poden ser successos, declaracions de polítics, esdeveniments locals o internacionals, emergències, unes eleccions o una història humana.

És informació puntual i, de vegades, molt efímera. Tot el que es converteix en "rutina" deixa de ser notícia.

És notícia el que siga nou o sone a "nou", encara que no ho siga.

Els mitjans necessiten notícies noves tot el temps o, almenys, enfocaments diferents sobre el que està succeint. Si es guiaran pel més "important", cada dia eixirien en primera plana temes com l'impacte del canvi climàtic en el planeta. Però no apareixen perquè són "rutina" informativa. Succeïxen cada dia i deixen de ser nous, per tant, no són notícia: a no ser que hi haja un nou informe, imatges impactants o enfocaments nous d'aquests temes.

Allò proper i humà

El criteri de proximitat geogràfica és essencial per als mitjans. Si el fet succeïx en un lloc proper al públic al qual es dirigeix el mitjà, tindrà més probabilitats de convertir-se en notícia.

També hi ha criteris de proximitat cultural. Per a un medi d'ací serà notícia abans el que passe a Mèxic que a Indonèsia.

I per una banda, està la proximitat humana i emocional perquè a la gent li interessa el que li passa a la gent. Són "històries de vida" que poden ser exemple de lluita o superació, o històries que simbolitzen situacions d'injustícia o vulnerabilitat.

Les "alarmes socials"

Sorgeixen en determinats moments per la seua rellevància o conseqüències socials. Per exemple, l'aparició d'un nou virus, l'augment de l'assetjament escolar o una situació d'emergència. Mentre estiga present aquesta "alarma social", aquest tema estarà d'actualitat i els mitjans recolliran la informació que tinga relació amb aquest assumpte.

La utilitat

Tota la informació que un mitjà considera que serà útil per al seu públic habitual estarà també en l'agenda informativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada